Dat ik geen fan ben van vliegen, wist je misschien al. Maar de afgelopen jaren ben ik wél stukken meer ontspannen tijdens een vlucht. Wel zo fijn als je regelmatig een lange vlucht maakt. Zit jij ook met samengeknepen billen in het vliegtuig? En kijk je op tegen een vlucht? Bekijk dan mijn tips voor vliegangst.

#1 Vlieg regelmatig

Dit klinkt misschien nogal tegenstrijdig, maar voor mij heeft dit echt geholpen. Tot een aantal jaar geleden vloog ik nauwelijks. Misschien maximaal 1 keer per jaar. Omdat ik zo weinig vloog, kon ik er niet echt aan wennen en was ik telkens nogal gespannen. Nu ik vaker vlieg herken ik bepaalde geluidjes en weet ik dat ze volkomen normaal zijn. Ik wil niet per se promoten dat je vaker moet vliegen (vanwege het milieu), maar weet dat je angst waarschijnlijk wel minder wordt door het vaker te doen.

#2 Ken de statistieken

Het kan geen kwaad om de statistieken te kennen: vliegen is ontzettend veilig. Veel veiliger dan met een auto naar je vakantiebestemming reizen bijvoorbeeld. Weet daarnaast ook dat een vliegtuig (en de passagiers die erin zitten) ontzettend goed gecontroleerd wordt. Een fijn idee, toch? Tijdens momenten waarop je (onnodig) bang bent, kan het helpen om hier even aan te denken. Lees ook vooral dit artikel in The Guardian even. Erg verfrissend en verhelderend.

So while the 777 you’re flying on won’t end your life, the peanuts you eat on board just might (4,600 Americans a year die from choking)

#3 Voorkom stress

Een goed begin is het halve werk. Vertrek op tijd en voorkom stress omdat de trein vertraging heeft, er een omleiding is of omdat je je paspoort last-minute niet kunt vinden. Pak je koffer of tas de dag vooraf in, vertrek op tijd van huis en weet bij welke incheckbalie of gate je je moet melden.

#4 Zorg voor voldoende afleiding

Afleiding heeft mij erg geholpen. Tijdens het opstijgen zet ik altijd één van mijn favoriete playlists of albums aan. Ogen dicht, luisteren en voordat je het weet heb je het opstijgen achter de rug. Ook fijn: speel een spelletje met je reisgenoot (of buurman/-vrouw), lees een boek of kom alvast alles te weten over de bestemming waar je naartoe vliegt. Heb je een lange vlucht voor de boeg? Lees dan mijn tips hoe je deze het beste doorkomt.

#5 Vertel dat je niet op je gemak bent

Laat je reisgezelschap weten dat je niet helemaal op je gemak bent tijdens het vliegen. Het kan ook helpen als je het de stewards en stewardessen laat weten. Het is heel normaal om wat angstig te zijn en de crew kan daar uitstekend mee omgaan.

#6 Turbulentie is a bitch, maar niet gevaarlijk

Ik heb er zelf ook een hekel aan: turbulentie. Zo kan ik me nog een vlucht van Shanghai naar Londen herinneren waarbij het ‘stoelriemen-vast’-lampje bijna non-stop brandde. Het vliegtuig hobbelde ontzettend en het eten van de maaltijd een behoorlijke uitdaging. Ook al is het irritant: turbulentie is niet gevaarlijk. Ik vergelijk het voor mezelf altijd met hobbels en gaten in de weg. Ook niet heel relaxed als je in de auto zit, maar ben je dan bang? Nee. Dat hoef je dus in een vliegtuig ook niet te zijn. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld te mediteren en wacht rustig totdat het weer over is.

#7 Volg een cursus

Belemmert jouw angst je je vakantiekeuzes? Vermijdt je vliegen, omdat je het echt vervelend vindt? Denk dan eens na over het volgen van een cursus. Ik ken meerdere mensen die zo’n cursus hebben gevolgd (onder andere bij Stichting Valk) en inmiddels van hun angst af zijn.

Happy flying!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*