Chichén Itzá is één van de 7 (nieuwe) wereldwonderen. Geen wonder dat het er dus behoorlijk druk kan zijn. Toch konden wij Chichén Itzá in alle rust bezoeken. We waren zelfs de eerste bezoekers en hadden de Piramide van Kukulcan (El Castillo) en Ball Court (Juego de Plota) helemaal voor onszelf. Hoe we dit aanpakten? Ik deel mijn tips voor een onvergetelijk bezoek aan deze Mayastad in Yucatan, Mexico.

#1 Ben er vóór openingstijd

Om 08:00 uur gaat het complex open. Zorg dat je vóór dat tijdstip arriveert. Zo kun je op je gemak parkeren en de balie zoeken waar je een entreeticket kunt kopen. Vervolgens loop je zo als eerste het park in. Bijkomend voordeel? De verkopers zijn nog druk bezig met het uitstallen van hun waar, dus daar heb je nog geen “last” van. De touringcars komen vanaf een uur of 10 aan. Vanaf dat moment wordt het dus echt druk.

#2 Ga niet op zondag

Vermijd een bezoek aan Chichén Itzá op zondag. Op die dag hoeven Mexicanen namelijk geen entree te betalen, waardoor het nog drukker dan normaal zal zijn. Probeer er in je planning dus rekening mee te houden en probeer de zondag te skippen.

#3 Verblijf in de buurt

Om niet midden in de nacht op te hoeven staan, is het handig als je niet al te ver vanaf Chichén Itzá overnacht. Wij verbleven in Valladolid (Casa Marlene), een leuk en kleurrijk stadje op ongeveer 45 minuten rijden. Lees ook: onze route door Mexico

#4 Ga niet met een georganiseerde tour mee

Als je met een georganiseerde tour gaat, heb je eigenlijk niets zelf in de hand. Je bent afhankelijk van anderen en kunt niet zelf bepalen hoe laat je wil arriveren of hoe lang je er door wil brengen. Huur daarom een auto, een auto met privéchauffeur óf ga met het openbaar vervoer.

#5 Lees je goed in

Lees je vooraf goed in, zodat je ook daadwerkelijk weet waar je naar kijkt. Dat maakt een bezoek aan deze Mayastad vele malen interessanter. Je kunt ter plekke natuurlijk ook een gids huren die je alles kan vertellen over de geschiedenis en de verschillende bouwwerken.

#6 Bescherm je goed tegen de zon en de warmte

Grote kans dat het tijdens je bezoek erg heet en zonnig wordt, zelfs als je vroeg in de ochtend gaat. Het warmt snel op en er zijn niet heel veel plekken waar je beschutting kan zoeken. Smeer je goed in, draag een petje of een hoed en neem voldoende water mee.

Heb jij Chichén Itzá al eens bezocht? Wat is jouw ultieme tip voor een bezoek?

Ball Court… is anyone out there?
De Piramide van Kukulcan helemaal voor ons alleen

4 reacties

  1. Goede tips! Mijn zusje en ik hadden een gids die zich bij de ingang aanbood. We vonden het te duur waarop hij zei: dan gaan we toch allebei op zoek naar meer mensen om de tour te delen. Binnen 5 min hadden we een Amerikaans gezin én een betaalbare tour. Slimme zet van ‘m, iedereen blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*