Een warme zomerdag in Coney Island

Het is een warme zomerdag in Coney Island, Brooklyn. We zijn een aantal dagen in New York en hebben de trein gepakt naar Coney Island. Coney Island ligt in het uiterste zuiden van Brooklyn. Je vindt er onder andere brede stranden, een boulevard en een kermis. Op een warme dag als deze is het druk op de boulevard en bij de eetkramen. Lange rijen staan voor de hotdogkraam van Nathan’s, waar naar eigen zeggen de ‘most famous hot dog’ wordt verkocht. De bankjes op de boulevard die uitkijken over de oceaan zijn drukbezet. Kinderen rennen naar de achtbanen en andere attracties. Een model doet alsof ze een hotdog eet, terwijl ze zwoel de camera inkijkt.

3 oudere mannen op een bankje

We lopen over de boulevard en kijken onze ogen uit. Mijn oog valt op 3 oudere mannen die naast elkaar zitten. De één met ontbloot bovenlijf, een zonneklep op en een in het oog springend blauw broekje. De ander draagt alleen een zwemslip en de derde heeft wat meer kleding om het lijf. Ik vind het een mooi beeld en loop naar ze toe om te vragen of ik ze op de foto mag zetten. Twee van hen vinden het goed, maar wijzen direct naar de derde met alleen de zwemslip aan. “Hij wil waarschijnlijk niet op de foto.” Dat klopt inderdaad. De derde man wil niet op de foto. De andere twee blijven lekker zitten en roepen me vervolgens terug om de foto te zien.

De één met ontbloot bovenlijf, een zonneklep op en een in het oog springend blauw broekje.

Expositie in Leiden en bij Ivo Niehe in de TVshow

We raken aan de praat en ze vragen waar ik vandaan kom. Als ik vertel dat ik uit Nederland kom, mengt de derde zich ook in het gesprek. Hij vertelt dat zijn vrouw uit Leiden komt. Hij wijst naar mijn camera, vraagt waar ik mee fotografeer en laat tussen neus en lippen vallen dat zijn werk recent nog te zien was in Kunsthuis leiden. Hij vraagt of ik Ivo Niehe ken, en zegt dat hij nog bij Ivo in de uitzending is geweest. Op dat moment heb ik nog steeds geen flauw idee wie ik voor me heb. Ik vraag hoe hij heet en kan zijn voornaam (Oscar) wel verstaan, maar zijn achternaam niet. De gedachte speelt zelfs nog even op dat dit één groot kulverhaal is.

Een wereldberoemde jetsetfotograaf

Nadat we afscheid hebben genomen, zoek ik in google op ‘Oscar + Ivo Niehe’. Bij het eerste zoekresultaat is het meteen raak. “Ivo gaat op bezoek bij Amerikaanse society fotograaf Oscar Abolafia en zijn Nederlandse echtgenote Joke.” Ik zoek zijn foto erbij en herken de man waar ik net mee heb staan kletsen. Ook lees ik dat vanaf 9 december 2017 een expositie in het Kunsthuis Leiden in het teken staat van zijn fotoboek Icons. In dit fotoboek staan de iconische foto’s die Oscar nam van Elvis Presley, Frank Sinara en Salvador Dalí. Blijkbaar is dit één van dé societyfotografen van de jaren 60,70 en 80. Zo goed als alle sterren hebben voor de lens van deze man gestaan. Overduidelijk dus géén kulverhaal wat hij vertelde. En nu snap ik ook waarom hij niet op de foto wilde. Een fotograaf staat nou eenmaal liever achter de camera dan ervoor.

PS. Ik heb gelukkig nog een foto die ik nam van een afstandje voordat ik de mannen aansprak. Daar staat Oscar Abolafia zelf ook op. Die blijft bewaard in het privé-archief als bewijs.. ;-)

oscar abolafia

5 reacties

  1. Leuk verhaal. Zo heb ik enkele jaren geleden op een festival een uur met de verloofde van een vriendin van me uit de VS zitten kletsen, zonder te merken dat ik al zijn cd’s op de plank heb…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*