Ga je met de auto op pad in Italië? Dan zul je niet alleen moeten wennen aan het weggedrag van veel Italianen; er zijn ook praktische regels waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten als je gaat rijden in Italië.

Macho weggedrag

Autorijden in Italië. Het is op z’n zachts gezegd nogal een uitdaging. Dat veel Italianen er ander weggedrag op nahouden dan wij, dat wist ik wel. Maar toch, als je er eenmaal rijdt moet je nogal eens tot 10 tellen. Toeteren, handjes in de lucht, geen richting aangeven, bumperkleven, inhalen op plekken waar het niet kan, door de bocht scheuren en op jouw weghelft rijden.. dat soort werk. Probeer er niet te veel aandacht aan te besteden en negeer het. Ik draai gerust m’n binnenspiegel even weg, zodat ik die opgefokte kerel die met zijn auto zowat tegen de mijne aan zit niet hoef te zien. Meestal halen ze ook weer heel gauw in, en dan ben je er voor even weer vanaf. Soms parkeerde ik de auto zelfs even op een daarvoor bestemde strook aan de kant van de weg. Dan liet ik alles passeren en reed ik weer op m’n gemak verder.

Kleine disclaimer: natuurlijk rijden niet álle Italianen asociaal, en kom je dit gedrag in Nederland ook wel eens tegen. Maar het viel wel op.

Zone Traffico Limitato

De beruchte Zone Traffico Limitato (ZTL). Wat je ook doet: passeer niet de borden met ZTL erop (tenzij je ontheffing hebt). Deze borden staan vaak in het centrum van een stad. Niet alleen van grote steden zoals Florence en Milaan, maar ook in kleine steden en dorpen. Door het weren van zoveel mogelijk auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen probeert de overheid om de luchtvervuiling in de binnensteden tegen te gaan. Het is vaak ook helemaal niet aan te raden om deze zones in te rijden (lees: nauwe straatjes), maar het kan per ongeluk voorkomen. En dan heb je een dikke boete aan je broek hangen. Prent dus vooraf goed in hoe dit bord eruitziet, zodat je in alle hectiek van het rijden het bord direct herkent en indien nodig rechtsomkeert maakt.

Slaap je in een hotel in de binnenstad en moet je wel met je auto de ZTL binnenrijden? Dan kun je een tijdelijke ontheffing krijgen. Je accommodatie geeft dan vooraf jouw kenteken door, zodat je later geen bekeuring ontvangt.

Parkeren

Rondom de binnensteden is vaak voldoende parkeergelegenheid. Ook staan de verschillende parkings goed aangegeven als je een stad binnen komt rijden. Vakken met blauwe strepen zijn betaalde parkeerplekken, vakken met witte strepen zijn (meestal) gratis. Soms moet je voor deze vakken wel een parkeerschijf gebruiken.

Tijdens het rijden door Toscane zul je ongetwijfeld een heleboel mooie plekken zien die je wilt vastleggen met je camera. Zorg er dan wel voor dat je je auto op een veilige plek neerzet, bijvoorbeeld in een parkeerhaven langs de kant van de weg. Vaak zagen we dat auto’s half op de weg geparkeerd stonden, of in een bocht, met alle mogelijke gevolgen van dien. Veiligheid gaat voor.

Tol

Bijna alle autosnelwegen in tolwegen. Denk nu niet dat deze wegen dan ook in perfecte staat zijn, want dat is niet zo. Je kunt routes kiezen waarbij je geen tolweg hoeft te nemen, maar soms ontkom je er niet aan. Wij betaalden de tol met onze credit card. Dat ging gemakkelijk en snel. Je kunt ook eventueel gebruikmaken van een Viacard of een tolbadge. Bezoek voor meer informatie hierover en de tarieven de website van de ANWB.

Wat moet er verplicht in je auto liggen?

In Italië is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben, als ook veiligheidshesjes. Grote kans dat je dit al in je auto hebt liggen, maar check het even en schaf het aan indien nodig. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood met reflecterende banen).

Reis je met de auto vanuit Nederland naar Italië? Check dan ook of er andere regels gelden voor de landen waar je doorheen reist. Dat doe je eenvoudig op de website van de ANWB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*