Al eerder vertelde ik dat de eerste blik op de Grand Canyon niet direct héél veel indruk maakte. Dat had alles te maken met het tijdstip van dat bezoek en de plek waar we waren. Midden op de dag, waardoor het er verschrikkelijk druk was en de hoogstaande zon die het landschap zo plat als een dubbeltje leek lijken. We wilden de Grand Canyon écht ervaren, en besloten de volgende ochtend vroeg op te staan om (een deel van) de South Kaibab Trail te lopen.

De South Kaibab Trail

Net nadat de zon is opgekomen (en we weer ietwat zijn opgewarmd) nemen we een shuttle naar het startpunt van de wandeling, South Kaibab Trailhead. Door het vroege tijdstip is het er nog redelijk rustig. Het is nog steeds bar koud, dus de muts, handschoenen en extra jas zijn erg welkom. Via het zanderige pad zetten we meteen zigzaggend koers naar beneden. De uitzichten zijn al snel weergaloos, zeker met de nog laagstaande zon die het landschap een goudgele gloed geeft.

We dalen constant af, wetende dat we hier straks ook weer terug omhoog moeten. We besluiten daarom ook om te stoppen bij het eerste punt, Ooh Aah Point, omdat we ook nog een behoorlijke rit voor de boeg hebben. Dat is het fijne van deze trail: je kunt hem zo lang of kort maken als je zelf wil. Naar Ooh Aah Point (en weer terug) is het 2.9 kilometer. Het volgende punt is Cedar Ridge, waar je ook toiletten kunt vinden. De totale lengte van deze route is 4.8 kilometer. Cedar Ridge is geschikt voor hikers met weinig ervaring, casual hikers en mensen die wat later op de dag hun wandeling starten. Het derde punt is Skeleton Point en meet in totaal 9.6 kilometer. Als day hiker ga je niet voorbij dit punt, omdat je dan niet voldoende tijd hebt om weer terug naar boven te komen. Op een warme dag wordt het niet aangeraden om als day hiker verder te lopen dan Cedar Ridge. Houd er rekening mee dat het twee keer zo lang duurt om terug naar boven te hiken, dan dat het duurde om beneden te komen. Op welk punt je ook omdraait: de wandeling is fantastisch en de uitzichten evenzo.

Praktische tips voor het wandelen van de South Kaibab Trail

  • Neem voldoende water mee. Onderweg kun je dit niet kopen. Zorg dat je voldoende water over hebt, voordat je aan de klim terug omhoog begint.
  • Er is weinig tot geen schaduw, afhankelijk van het moment op de dag. Houd hier rekening mee en vertrek op tijd.
  • Hikers die omhoog klimmen hebben voorrang op hikers die dalen. Lees hier meer over zogenaamde trail etiquette.
  • Het kan ‘s ochtends nog ontzettend koud zijn, maar het warmt ook weer snel op. Zeker als je actief bezig bent. Draag voldoende laagjes die je warm houden, maar die je ook weer snel uit kunt trekken.
  • Neem een paar energierepen en wat fruit mee om je voldoende energie te geven.
  • Luister naar je lichaam en stop als jij dat wilt. Je kunt op ieder moment omdraaien, als je voelt dat je niet meer verder kunt.
  • Er gaan shuttles naar de start van de trail. De oranje lijn rijdt tussen het Grand Canyon Visitor Center en de South Kaibab Trailhead. Bekijk hier de dienstregeling van de oranje lijn.

Ga jij naar de Grand Canyon? Dan kan ik je dus van harte aanraden om een trail te wandelen. Op deze manier krijg je een veel betere indruk van de grootsheid van dit natuurwonder, dan dat je krijgt vanaf een uitkijkpunt. Meer informatie over de verschillende day hikes die je kunt doen, vind je op de website van de National Park Service. Enjoy!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*