Half september maakten we een roadtrip door Toscane. Aanvankelijk zouden we bijna 2 weken in Toscane (en Cinque Terre) zijn, maar dat liep uiteindelijk wat anders. Helaas. Een auto-inbraak zorgde er onder andere voor dat we eerder naar huis terugkeerden. Toch geeft onze route een goed beeld van deze populaire streek in Italië. Ga jij dus met de auto op pad in Toscane? Doe dan hier je inspiratie op en bekijk onze route door Toscane.

route toscane

Lucca (2 nachten)

We rijden niet in één ruk naar Lucca, maar overnachten in Zwitserland. Daarom komen we vrij vroeg in de middag aan in Lucca, onze eerste stop in Toscane. Lucca is een niet al te grote stad, maar wel één van de rijkste steden van Noord-Italië. Als je door de toegangspoort van de stadsmuur loopt, zie je meteen waarom Lucca zo’n geliefde bestemming is. Smalle en pittoreske straatjes, gekleurde gevels, mooie piazza’s en een nagenoeg autovrij centrum.

Accommodatie: We slapen bij Luce, in een zeer ruime 2-persoonskamer. Er is gratis parkeergelegenheid, de gedeelde badkamer is zeer netjes en het ligt op loopafstand van het centrum van Lucca.

Siena (1 nacht)

Na een roadtrip door de Chianti-streek komen we aan in Siena, een prachtige stad waar je heel wat zult klimmen en dalen. De zeer steile straatjes geven de stad wel haar charmante karakter. We verkennen Siena met een stadswandeling waarvan de route in onze reisgids staat. De route kun je ook los aanschaffen via timetomomo.com.

Accommodatie: We overnachten bij bed & breakfast Domus Il Palio, in een ruime kamer met een eigen badkamer. De b&b heeft gratis parkeergelegenheid voor de deur, en ligt op ca. 15 minuten lopen van het centrum van Siena.

Arezzo (1 nacht)

Na Siena rijden we door naar Arezzo, de stad waar de film La vita è bella voor een groot deel is opgenomen. Arezzo is prima te verkennen in één dag, al moet ik bekennen dat we niet heel veel verder komen dan de terrasjes aan de verschillende piazza’s (hallo Aperol Spritz!). Parkeren in Arezzo doe je bij parking Pietri, vanwaar je de roltrap kunt nemen naar de hoger gelegen historische binnenstad.

Accommodatie: De nacht brengen we door in b&b Il Piccolo Cavour Charming House. En charming is het. Wij slapen in een 2-persoonskamer in de nok van het pand met een eigen badkamer. Enige nadeel van deze accommodatie: het is midden in het centrum, dus je moet een stukje met je spullen lopen. Wij parkeerden bij parking Pietri, maar er is ook een betaalde parkeerplaats op 150 meter. De eigenaar informeert je er graag over.

Castiglione d’Orcia (2 nachten)

Na het bezoeken van een aantal steden zijn we wel toe aan het ontdekken van het Toscaanse landschap. We rijden naar Val d’Orcia, waar we verblijven in Castiglione d’Orcia. Het dorpje an sich stelt niet veel voor, maar ligt op een heuvel in een prachtig, groen gebied. Precies zoals je je Toscane eigenlijk voorstelt, met glooiende heuvels en oprijlanen met cipressen. De autoroute die we afleggen in Val d’Orcia volgt later.

Accommodatie: 3 nachten verblijven we in Alla Porta di Sopra, een vakantiewoning in Castiglione d’Orcia. Je hebt echt het idee dat je in een middeleeuws dorpje verblijft. De woning is ruim en voorzien van een grote badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer. De inrichting is ietwat gedateerd, maar alles is schoon en dat is toch het belangrijkste, niet? En heel belangrijk: de eigenaren zijn super vriendelijk en behulpzaam. Ze gaan met ons mee naar de lokale garage waar een tijdelijk raam in onze auto geplaatst wordt. Op onze eerste dag in deze streek is er namelijk ingebroken in onze auto.

San Gimignano (2 nachten)

We eindigen onze reis in San Gimignano. De sfeer is ietwat bedrukt, maar we maken er toch nog iets van en bezoeken onder andere het pittoreske Volterra. Dit stadje is gesticht door de Etrusken in de 8e eeuw v. Christus en leent zich uitstekend voor een middag slenteren en Italiaans ijs eten.

Accommodatie: We overnachten in appartement Poderi Arcangelo. De ligging is schitterend, maar ik raad de accommodatie verder niet aan. Bij aankomst krijgen we een waslijst met huisregels en boetes als we de regels overtreden, dus een echt warm welkom is het niet. Daarnaast is het appartement niet schoon en voel je de spiralen in de gedateerde matrassen zitten.

Vanuit San Gimignano rijden we in één keer naar huis. Dat blijkt prima te doen als je op tijd vertrekt. Natuurlijk kun je deze reis ook maken met een huurauto. Vlieg dan bijvoorbeeld naar Pisa, Genua of Florence. Scheelt weer een reisdag.. ;-)

Ben jij wel eens in Toscane geweest? Hoe was jouw indruk?

route toscane
Volterra
route toscane
Val d’Orcia
route toscane
Fiat 500 in Siena
route toscane
Uitzicht over de Sint-Dominicusbasiliek in Siena
route toscane
Wapperende waslijnen doen het áltijd goed op foto
route toscane
Bar Elisa in Lucca
route toscane

2 reacties

  1. Ik ben niet zo bekend in Italië, maar het lijkt me erg leuk om er eens heen te gaan op vakantie. Ik ben vooralsnog alleen in Rome, Milaan en Venetië geweest. En twee keer op Sardinië. Ik zou heel graag eens in Toscane willen rondrijden. Ik had alleen wel een vraagje; hebben jullie veel zwerfdieren gezien tijdens jullie trip? Dat trek ik altijd heel slecht, vandaar dat ik dat vooraf graag wil weten. ;)

    1. Hoi Truusje. Als het me was opgevallen had ik het nog wel geweten, maar ik kan me eigenlijk niet herinneren dat we zwerfdieren hebben gezien. Geen reden om je zorgen te maken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*