Lucca, onze eerste stop in Toscane en misschien ook wel één van de leukste. Bij Lucca denk ik aan iets te veel Aperol Spritz, wandelen door de botanische tuin, ontzettend lekker ijs en slenteren door romantische, smalle straatjes. We verbleven er 2 nachten en dat was ruim voldoende om de stad te ontdekken. Wat is er zoal te doen in Lucca? Ik deel mijn tips met je.

doen in lucca

#1 Ga groen in de Orto Botanico

Hoe mooi de gevels, pleinen, kerken en kathedralen ook zijn, soms heb je gewoon even behoefte aan groen. En daarvoor moet je in de botanische tuin zijn, aan de rand van het centrum. Hier kom je echt even tot rust. In de vijver zwemmen onder andere grote schildpadden en verder zie je er onder andere exotische planten, grote cactussen en een kruidentuin. De botanische tuin werd in 1820 opgericht door Marie Louise de Bourbon, de toenmalige hertogin

De entree is € 4 per persoon.

doen in lucca
doen in lucca
doen in lucca

#2 Wandel over de stadsmuur

Het historisch centrum van Lucca wordt omarmd door de stadsmuur uit de Renaissance. De stadsmuur is ruim 4 kilometer lang en doet nu dienst als wandel- of fietspad. Door een wandeling te maken over de stadsmuur kun je het historisch centrum vanuit een heel ander perspectief zien. Vind je het net iets te ver lopen? Dan kun je op veel plekken in de stad ook een fiets huren.

#3 Geniet van Italiaanse ijs. Veel ijs.

Waar je ook bent in Italië: het ijs is áltijd goed. Maar het ijs was nergens zo lekker en romig als bij La Bottega del Gelato. Af en toe droom ik nog van het melkchocolade en zoutige caramel ijs. Daarnaast waren de medewerkers super vriendelijk en mag je vooraf proeven, zodat je zeker weet dat je de juiste smaak te pakken hebt. Aanrader! La Bottega del Gelato is te vinden op Via Santa Croce 87.

doen in lucca

#4 Beklim de Torre Guinigi

In tegenstelling tot steden als Siena en Arezzo is Lucca vrij vlak. Het maken van een stadswandeling is dan ook niet echt vermoeiend. Wil je toch je benen testen? Beklim dan de Torre Guinigi, die 44 meter boven de stad uit torent. Je moet 230 treden omhoog, voordat je beloond wordt met een 360 graden uitzicht over Lucca. In het begin is de klim eenvoudig met brede stenen treden, maar al gauw moet je via een smalle, stalen trap naar boven. Op de top staan eeuwenoude steeneiken die ook wat verkoeling geven op hete dagen. De entree bedraagt € 4 per persoon.

doen in lucca
doen in lucca

#5 Bezoek de Duomo di San Martino

De Duomo di San Martino is de kathedraal van Lucca en gelegen aan de Piazza San Martino. In 1060 werd gestart met de bouw, maar het heeft jaren geduurd voordat de bouw werd voltooid. In de kathedraal vind je het ‘Volto Santo’, het houten kruisbeeld van Jezus, en de graftombe van Ilaria del Carretto, een kunstwerk van Jacopo della Quercia. De entree tot de kathedraal bedraagt € 3.

#6 Eet en shop bij de Local Food Market

Bij de Local Food Market kun je onder andere olijfolie, honing en kazen kopen. Maar ‘s avonds kun je er ook héél gezellig eten. De binnenplaats is sfeervol aangekleed met lichtsnoeren, gevenplanten en citroenplanten, en het eten is bijzonder smaakvol. Je vindt de Local Food Market aan de Via san Paolino 116.

#7 Maak een stadswandeling

Lucca is niet al te groot en uitermate geschikt om te voet te verkennen. Er zijn weinig hoogteverschillen, waardoor het gemakkelijk wandelen is. Wij volgen de wandelroute die in onze Time to Momo Toscane gids staat, die ons langs alle mooie plekken in de stad voert. Al wijken we ook regelmatig van de route af als we een leuk straatje of pleintje spotten. Reserveer ook wat extra tijd om neer te ploffen op één van de vele terrassen en om te snuffelen in leuke winkeltjes, zoals Le Sorelle en 52 weeks.

doen in lucca
doen in lucca
doen in lucca
doen in lucca
doen in lucca
doen in lucca
doen in lucca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*