In april maakten we een roadtrip in Mexico (Yucatán). De route die we in zo’n 2,5 week aflegden kun je hier terugvinden. Tijdens onze rondreis verbleven we 2 nachten in Mérida, dat uiteindelijk een perfecte uitvalsbasis bleek voor een dagtrip langs de Puuc Route.

De Puuc route

De Puuc Route, ook wel Ruta Puuc of Mayan highway, is een weg die langs verschillende maya-steden volgt. Verwacht op deze plekken geen drukte zoals bij Chichén Itzá, maar rust en sereniteit. De Maya-steden langs deze route zijn Uxmal, Kabah, Sayil, X-Lapak en Labná. Je rijdt over de Hwy 261, een tweebaansweg door heuvelachtig gebied. Feitje: Puuc betekent heuvelachtig, dus dat verklaart een hoop.

Labná, X-Lapak en Sayil

Wij bezoeken eerst de laatste 3 sites, die kort bij elkaar liggen en vrij klein zijn. Labná was een stad waar zo’n 1500 tot 2500 mensen leefden, tussen 750 en 1000 (na Christus). Erg mooi is de toegangspoort, waarvan gedacht wordt dat dit het centrum van de stad is. Het paleis van 2 verdiepingen is één van de grootste gebouwen in dit gebied, met een totale lengte van 120 meter. Na Labná bezoeken we X-Lapak. De sites bij X-Lapak zijn niet gerestaureerd. Dit geeft je dus een goed beeld van hoe het eruit zag toen het werd ontdekt. X-Lapak kon mij niet heel erg boeien, maar als je er dan toch langskomt.. We vervolgen de route en komen uit bij Sayil. Het meest indrukwekkende van Sayil is het paleis dat uit 3 verdiepingen bestaat en plaats bood aan ruim 350 mensen. De gevel van het paleis wordt versierd met een grote afbeelding van Chaac, de Mayagod van regen en donder. X-Lapak is gratis te bezoeken, voor Labná en Sayil betaal je 50 pesos.

Labná
X-Lapak
Sayil

Kabah en Uxmal

Kabah is mijn favoriete plek op de Puuc Route, met het indrukwekkende Paleis van de Maskers, waarvan de gevel bestaat uit honderden maskers van Chaac. Fantastisch om te zien en echt een bezoek waard, ook omdat het hier relatief rustig is. Onze laatste stop is Uxmal, de grootste site van vandaag en ook meteen de drukste. Uxmal was een belangrijke landbouw- en handelsstad met ongeveer 25.000 inwoners. Hier zie je onder andere de prachtige Piramide van de Tovenaar, het nonnenklooster Casa de las Monjas met een grote binnenplaats, het Paleis van de Gouverneur en het Huis van de Schildpadden.

Kabah
Uxmal

Praktische informatie

Vanuit Mérida rijd je in één uur en 45 minuten naar Labná, de plek die het verst weg ligt. Op een paar minuten rijden ligt X-Lapak. Laat je niet voor de gek houden door Google Maps die zegt dat het 40 minuten rijden is. Google Maps laat je namelijk eerst kilometers naar rechts rijden en dan omdraaien, terwijl je vanuit Labná gewoon direct naar links kan rijden. Na zo’n 3 kilometer ligt X-Lapak aan je linkerhand. Vervolgens rijd je naar Sayil dat zo’n 5 kilometer verderop ligt. Vanuit Sayil is het een klein kwartier naar Kabah. Tot slot rijden we naar Uxmal, ruim 22 kilometer verderop. Terugrijden naar Mérida kost je één uur en 10 minuten.

Het is het makkelijkst om deze route met een auto af te leggen. Zo kun je gaan wanneer je wilt, en ben je niet afhankelijk van openbaar vervoer. Heb je niet de mogelijkheid om een auto te huren? Dan gaat er een bus vanuit Mérida. Deze vertrekt om 8 uur ‘s ochtends en gaat terug om 16:00 uur. De bus vertrekt alleen op zondag, dus houd hier rekening mee in je planning. De bus vertrekt vanaf het TAME station op Calle 69, tussen Calle 68 en 70.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*