In deze serie interview ik inspirerende mensen die een wereldreis hebben gemaakt en die daar graag over vertellen. Want wereldreizen intrigeren me en wekken mijn nieuwsgierigheid op. De boel de boel laten en voor langere tijd het avontuur opzoeken. Iets dat nog altijd op mijn to-do-lijst staat. Ik vraag wereldreizigers het hemd van het lijf. Een interview neem ik normaliter het liefst telefonisch af. Maar bellen met fervent reizigers is nu eenmaal niet eenvoudig, en zeker niet met een dame die inmiddels al een half jaar in Nieuw-Zeeland vertoeft. Meet Danique, zelfstandig redacteur en tekstschrijver, die samen met vriend Daan de wereld over reist. Hun avonturen volg je via reisblog The Wandering Mind.

De eerste lange reis

In 2015 maakt Danique haar eerste lange reis. Het leek haar prachtig om nieuwe culturen en landschappen te ontdekken, maar ze zette nooit echt de stap om te reizen. Tot die soloreis dus in 2015, toen ze 6 maanden lang door Zuidoost-Azië en Noord-Amerika reisde. In Zuidoost-Azië bezocht ze typische backpack bestemmingen zoals Noord-Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. Ook reisde ze door Myanmar, een bestemming die inmiddels ook meer en meer backpackers trekt. Voordat ze naar huis terugkeerde bracht ze nog 6 weken door in de Verenigde Staten en Panama.

Het reisvirus heeft Danique goed te pakken. Als ze thuiskomt na die reis, weet ze niet wat ze met zichzelf aanmoet: “Je bent constant in beweging, ontmoet zo veel toffe mensen, ziet zo veel
mooie plekken, en ineens ben je weer thuis alsof het nooit gebeurd is. Dat vond ik echt wel
even heftig!” Het duurt dan ook niet lang voordat ze besluit om Nederland wederom achter zich te laten. In de tussentijd ontmoet ze Daan en 5 maanden later zitten ze naast elkaar in het vliegtuig naar Singapore. Dat is alweer 2 jaar geleden. Zo snel kan het gaan.

Fulltime rondreizen

De twee starten hun avontuur in Singapore en Bali, voordat ze naar Australië vertrekken. Een land dat vooral Daan graag wil bezoeken en waar ze het reizen goed kunnen combineren met werken. Het is de bedoeling om hier 2 jaar te blijven, maar na 10 maanden houden ze het voor gezien. De afstanden zijn ontzettend groot, de kosten hoog en het leven te normaal. ‘Na voor de zoveelste keer boodschappen te hebben gedaan bij de Aldi, had ik soms echt geen reisgevoel meer’, zegt Danique. Het avontuur lonkt dus, en ze reizen onder andere door Nepal, Maleisië en Vietnam. Voor ieder land trekken ze een maand uit. Nepal blijkt een schot in de roos en noemt Danique als haar favoriete bestemming: “Al bij aankomst vond ik het zo’n fijn land. Er hangt op de een of andere manier een heel fijne sfeer. De mensen zijn ontzettend aardig en het land zelf is super interessant om te ontdekken. We hebben daar een hike gedaan naar het Annapurna Base Camp in de Himalaya. Wat een ervaring was dat om tussen die machtige bergen te lopen. We hebben daarna nog een kleine 2 weken in Pokhara gezeten en vonden het écht jammer toen we Nepal weer uit moesten.” Ze zouden graag nog eens teruggaan, maar voorlopig staat dat niet op de planning. Er zijn nog zoveel andere landen te ontdekken..

Nepal blijkt een schot in de roos: wat een ervaring was het om tussen machtige bergen te lopen tijdens de hike naar het Annapurna Base Camp

Reizen zonder planning

De één reist volgens een vooraf uitgestippelde route, de ander reist flexibel en reist zonder planning. Danique en Daan vallen in de laatste categorie. De enige bestemming die wel gepland wordt is Nieuw-Zeeland. Omdat ze hier gaan werken moeten ze op tijd een working holiday visum aanvragen. Daarnaast hebben ze geen beste herinneringen aan het maken van een planning. Hun reis naar Laos stippelen ze vooraf in lijnen uit, maar ze zijn nog geen uur de grens over en ze belanden in een heftig busongeluk. De twee keren zelfs tijdelijk even terug naar Nederland.

Voorbereiding en budget

Een vaste baan kan een belemmering zijn om op wereldreis te gaan. Voor Danique was dat als eigen baas geen punt. Haar werk kan ze overal ter wereld uitvoeren als digital nomad. Voor Daan ligt het iets anders. Hij zegt zijn baan op en verkoopt zijn huis en een groot deel van de inboedel om te kunnen reizen. Het enige dat ze vooraf moeten regelen zijn vliegtickets en een working holiday visum voor Australië. Omdat ze in Australië aan het werk gaan, hoeven ze geen enorm bedrag te sparen voordat ze Nederland gedag zeggen. Het geld dat ze daar verdienen gebruiken ze om weer verder te reizen. Daan en Danique proberen wel goedkoop te reizen en zijn altijd op zoek naar budgetopties. Wat niet betekent dat ze bepaalde activiteiten laten. Het betekent wel dat ze niet uiteten in dure restaurants of overnachten in luxe accommodaties. ‘Dat doen we heel bewust. We reizen liever nog wat langer door’, vertelt Danique. In Nieuw-Zeeland kopen ze een busje waar ze in slapen en waarmee ze door het land kunnen touren. Door op gratis kampeerplekken te staan, zoveel mogelijk zelf te koken en de goedkoopste benzinestations te zoeken blijft het betaalbaar. Zo is Nieuw-Zeeland niet veel duurder dan menig bestemming in Azië.

‘Letten op ons budget doen we heel bewust: we reizen liever nog wat langer door.’

Een koffer vol mooie herinneringen

Doordat ze al zo lang op reis zijn, raakt hun koffer gevuld met mooie herinneringen, momenten en ontmoetingen. In Maleisië ontmoeten ze bijvoorbeeld een taxichauffeur die hen te hulp schiet. De bus komt niet opdagen en de taxichauffeur biedt aan om ze voor hetzelfde bedrag naar het busstation te brengen. Even twijfelen ze en vragen ze zich af of het een scam is. Maar de man is oprecht. Hij vindt dat iedereen elkaar zou moeten behandelen als vrienden, ongeacht geloof of afkomst, en dat iedereen veel meer van het leven zou genieten. Een bijzondere en inspirerende man, vindt Danique. Naast zulke ontmoetingen beleven en zien ze prachtige (en enge) dingen: springende orka’s en walvissen in de zee, omringd worden door bergtoppen van de Himalaya, zwemmen in de oceaan bij Vietnam en intussen vallende sterren en lichtgevend plankton zien, wildkamperen, werken in de outback van Australië tussen gevaarlijke insecten en slangen..

En wat brengt de toekomst?

Nadat Danique terugkwam in Nederland na haar eerste reis kon ze moeilijk aarden, hoe hard ze haar best ook deed. Toch denkt ze dat het een volgende keer anders zal zijn. Eén ding is duidelijk: ze komen pas weer terug naar Nederland als ze andere en specifieke doelen voor ogen hebben. Voorlopig beleven de twee dus nog mooie avonturen aan de andere kant van de wereldbol. Hun belevenissen kun je volgen via reisblog The Wandering Mind.

Meer beeld van de wereldreis van Danique en Daan

Lees ook eens de wereldreisverhalen van Daphne, Laura, Karlijn en Ivo

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*