De afgelopen jaren zag ik heel wat langgekoesterde reiswensen in vervulling gaan: met een camper West-Amerika doorkruisen, via het spoor van Moskou naar Beijing reizen en olifanten en andere wilde dieren spotten in Sri Lanka zijn daar voorbeelden van. Maar een mens raakt nooit uitgedroomd, en dat geldt net zo goed voor mij. Wat zijn mijn wensen en doelen op reisgebied voor 2019? En wat zijn mijn andere doelen voor dit nieuwe jaar?

Reisdoelen

#1 Noorderlicht zien in IJsland

Eind februari maken we een roadtrip door IJsland, iets waar ik écht naar uitkijk. IJsland staat al een poos op mijn wishlist, maar het kwam er steeds maar niet van. Tot nu dan! We zijn in totaal 5 nachten in IJsland en zijn onder andere van plan om de golden circle, schiereiland Snæfellsnes en gletsjermeer Jökulsárlón te ontdekken. En hoe fantastisch zou het zijn om het Noorderlicht te kunnen zien? Uiteraard heb je een dosis geluk nodig, weinig bewolking en veel zonneactiviteit. We gaan er maar vanuit dat we het niet zien, dan kan het alleen maar een dikke bonus zijn.

#2 Een meerdaagse wandeltocht maken

Het maken van een meerdaagse wandeltocht is iets wat ik nog niet heb gedaan, maar wel heel graag zou willen doen. Heel gaaf lijkt me de West Highland Way in Schotland. Aangestoken door Angélica, die in 8 dagen van Milngavie naar Fort William liep, al wordt dat iets voor een ander jaar. Enfin, op onze andere bestemmingen is er ook genoeg te hiken.. ;)

#3 Hiken over een niet-gerestaureerd deel van de Chinese Muur

In april reizen we van Hong Kong naar Beijing. Tijdens deze reis willen we graag weer de imposante Chinese Muur zien. We bezochten de Chinese Muur tijdens onze vorige reis ook al, namelijk het gerestaureerde deel bij Badaling. Badaling staat bekend om de vele toeristen (in de polonaise met z’n allen over de muur), al regende het destijds waardoor het er niet zo druk was als normaal. Nu willen we een ander, rustiger stuk van de Chinese Muur zien. Ik heb mijn oog laten vallen op een uitdagende hike van Jinshanling richting Simatai, een route van zo’n 8 kilometer lang.

#4 Een lange reis maken door Zuid-Amerika

Het maken van een langere reis is echt een wens van mij. Ivo maakte in 2010 al eens een wereldreis en heeft die drang niet zozeer meer. Maar voor mij gaat hij graag mee, al gaan we dan niet zo lang weg als ik altijd in mijn hoofd heb gehad. Tientallen ideeën zijn al door mijn hoofd geraasd, maar nu hebben we een redelijk doordacht plan. Het idee is om in augustus en september naar Zuid-Amerika te gaan, om daar vanuit Colombia naar Bolivia te reizen. Iedere dag open ik braaf de Duolingo app om alvast Spaans te leren, zodat we ons daar iets gemakkelijker verstaanbaar kunnen maken. Nu is het nog even wachten op een akkoord van onze werkgever..

#5 Duurzamer reizen

Ook dit jaar wil ik duurzamer en ‘beter’ reizen. Bijvoorbeeld vaker het vliegtuig laten staan en in plaats daarvan de bus of ander vervoer nemen, of een vlucht zonder overstap boeken (kan 50% van de CO2 uitstoot schelen), geen (plastic) flesjes water meer kopen wanneer mogelijk en lokale gidsen en kleinschalige accommodaties steunen. Better Places schreef een mooi verhaal over reizen met een positieve impact.

Persoonlijke doelen

#1 25 boeken lezen

Hier ben ik in 2018 al mee begonnen en wil ik in 2019 doorzetten: meer lezen. Wat ontzettend helpt is dat ik vorig jaar een Kobo e-reader heb gekocht met ingebouwde verlichting. Hierdoor lees ik eigenlijk altijd voor het slapen gaan nog even, zonder dat Ivo last heeft van mijn nachtlampje. En zo’n e-reader is ook nog eens veel lichter dan zo’n dik boek dat je in de lucht moet houden (en dan op je hoofd valt als je armen moe zijn). Met een Kobo plus abonnement (een soort Netflix voor boeken) is het ook nog eens heel makkelijk om nieuwe boeken te lezen. Zo las ik onlangs ‘Taal voor de leuk’ van Paulien Cornelisse en ben ik nu bezig in ‘Dit alles zal ik je geven’ van Dolores Redondo. Sinds november houd ik alles bij in de app Goodreads. Zo kan ik bijhouden wat ik gelezen heb, wat ik ervan vond en welke titels ik nog graag wil lezen. Handig!

#2 Regelmatig aan yoga doen

Vorig jaar ben ik begonnen met yoga. Ik volgde regelmatig een lesje op de sportschool, maar sinds een paar weken doe ik vooral veel yoga thuis. Heel simpel, door lessen te volgen op YouTube. Op YouTube zijn ontzettend veel verschillende workouts te vinden, maar mijn favoriet is het kanaal van Cat Meffan. Haar Power Yoga lessen zijn behoorlijk uitdagend, spierpijn gegarandeerd. Voor 2019 is het doel om dit te blijven doen (4x per week), en flexibeler en sterker te worden.

#3 Freelance opdrachten (tekst en content creatie) binnenhalen

In 2019 wil ik graag meer freelance klussen doen. Hier heb ik (op de achtergrond) al wat stappen voor gezet, maar in 2019 wil ik dit verder oppakken en promoten. Over wat voor opdrachten heb ik het dan? Het schrijven van teksten, blogs en nieuwsbrieven bijvoorbeeld, en het corrigeren en redigeren van teksten.

Wat zijn jouw (reis)doelen voor dit jaar?

6 reacties

  1. Wat een lekker vooruitzicht! Colombia is echt te gek, zoveel te zien en te doen in dit land. Maar ook gaaf dat je teruggaat naar China, staat ook op mijn lijstje voor dit jaar. Nog een tip voor de Muur: overweeg om naar Huanghuacheng te gaan. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over een meer!

  2. Jaa de West Highland Way, zo mooi!! Ook al doe je maar 1 dag, het is er prachtig genoeg :)

    Ik probeer elk jaar 15 boeken te lezen maar het lukt echt nooit meer. Vroeger las ik er 35 of meer zelfs! Hoe dan? Ondertussen ben ik bezig met de 30 Day Yoga Challenge van Adriene maar ik heb al een paar dagen overgeslagen… oeps..

    1. Haha ja, in die ellenlange schoolvakanties verslond ik ook echt mega veel boeken. Zie me nog vertrekken uit de bibliotheek met een dikke stapel.

      En leuk dat je die challenge aan het doen bent. De video’s van Adriene heb ik ook gevolgd, wel leuk maar miste wat meer power en uitdaging. En ach, gewoon weer oppakken als je daar zin en tijd voor hebt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*