Met onze reis naar China in het vooruitzicht moesten we er weer aan geloven: het aanvragen van een visum. Het lijkt een behoorlijke klus, maar het valt best mee. In dit artikel lees je alle ins & outs over het aanvragen van een visum voor China.

1. Via het Chinese Visum Application Service Center in Den Haag

Wij kozen ervoor om zelf onze visumaanvraag te doen in Den Haag. Je gaat hiervoor naar het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Het is handig om voor je aanvraag een afspraak te maken, zodat je niet langer dan nodig hoeft te wachten. Op de website kun je via het stappenplan lezen wat je precies moet doen. Je geeft aan welk visum je nodig hebt en vervolgens krijg je een overzicht van de documenten die je moet inleveren bij je aanvraag.

Benodigde documenten voor een toeristenvisum

Voor een toeristenvisum (code L) heb je bijvoorbeeld de volgende zaken nodig:

 • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is en 2 lege pagina’s heeft
 • Een kopie van de fotopagina van je paspoort
 • Een volledig (digitaal) ingevuld visumformulier. Je vult dit op de website in en print het vervolgens uit.
 • Een paspoort foto in kleur
 • Het ondertekende ‘Consent for processing personal data and biometric data’ formulier
 • Een werkgeversverklaring of salarisstrook
 • Een kopie van je vliegticket en hotelreserveringen
 • Een uitgeschreven reisschema
 • Heb je eerder een Chinees visum gehad? Maak daar dan een kopie van, als ook van het paspoort waar dat visum in zat

Nogal een flinke lijst hè? Je hotelreserveringen kun je gewoon via booking.com maken en later annuleren. Let dan wel op dat je accommodaties met de ‘gratis annuleren’ optie reserveert. Wij kwamen er in Den Haag achter dat ze een werkgeversverklaring of salarisstrook wilden hebben. Gelukkig hadden we deze nog in onze mail bewaard voor een hypotheekaanvraag. Het hoeven geen heel recente documenten te zijn werd ons verteld. Check voordat je naar Den Haag gaat altijd welke documenten je nodig hebt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Let op: na afgifte is een toeristenvisum 3 maanden geldig. Je moet dus binnen 3 maanden na afgifte in China arriveren.

Kosten

Een visum voor toeristen kost € 126,55. De prijs is hetzelfde voor een single, double of multiple entry. Een overzicht van de tarieven vind je hier.

Praktische informatie

Het CVASC ligt aan de Rijswijkseweg 60 in Den Haag. Kom je met de auto? Dan kun je deze op 2 minuten loopafstand parkeren in Q-park Laakhaven. Houd er rekening mee dat je dus 2 keer naar Den Haag moet als je voor deze optie kiest: 1 keer om de hele papierwinkel in te leveren en 1 keer om je paspoort met visum op te halen. Het kan ook per post, maar dan betaal je € 162,85 voor een toeristenvisum.

2. Een e-visum aanvragen

Je kunt ook een e-visum aanvragen, mits je aan de voorwaarden voldoet. Je kunt dit doen via diverse partijen. Ze vragen niet allemaal dezelfde prijs, dus shoppen loont. Via e-visumchina.nl betaal je hetzelfde als dat je zelf naar Den Haag gaat: € 126,55. Let wel op: je kunt alleen een e-visum aanvragen als je met minimaal 2 personen reist.

Voorwaarden om een e-visum aan te vragen

 • Het gaat om een toeristenvisa of zakenvisa
 • Je vertrekt niet binnen 10 dagen
 • Je vliegt met minimaal 2 personen heen en terug op dezelfde vlucht
 • De andere persoon heeft ook nog geen visum
 • Je verblijf in China is korter dan 21 dagen
 • Het betreft een single entry

Praktische informatie

Je aanvraag verstuur je digitaal. Bij je aanvraag lees je weer welke documenten je moet uploaden. Het e-visum print je uit en neem je samen met je paspoort mee op reis.

3. Aanvragen via de ANWB/VisumCentrale

Je kunt voor je visum ook naar een ANWB-winkel. De ANWB werkt samen met de VisumCentrale. Hoe dat werkt? Je geeft op de website aan bij welke ANWB-winkel je alles wil inleveren (en ophalen). Vervolgens vul je de gegevens in waarna je de aanvraag en documenten inlevert bij de ANWB-winkel die je hebt gekozen. Is je aanvraag voltooid? Dan kun je visum ophalen in de winkel.

Kosten

De servicekosten zijn redelijk hoog. De goedkoopste optie is € 126,55 voor het visum + € 51,43 servicekosten. Naast de visum- en servicekosten betaal je ook nog € 25 verzendkosten (waardetransport). Tja, zelf weten of je dit een goede optie vindt.

Succes met het aanvragen van je visum. Vragen? Shoot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*