Als je een aantal dagen in IJsland bent kun je er eigenlijk niet omheen: de Golden Circle. Deze route kun je perfect in een dag afleggen vanuit bijvoorbeeld de hoofdstad Reykjavik. Langs deze route liggen enkele spectaculaire plekken die een bezoek echt waard zijn. Deze route is erg populair bij toeristen, dus hou er wel rekening mee dat het druk kan zijn. Maar dat mag de pret niet drukken..

De Golden Circle

Þingvellir National Park, Haukadalur en Gullfoss vormen samen de Golden Circle. Vanaf Reykjavik rij je in 45 minuten naar Þingvellir National Park. Vanuit daar is het een klein uur naar geothermisch gebied Haukadalur, en dan nog zo’n 10 minuten naar de indrukwekkende waterval Gullfoss. Dan kun je in ruim 1,5 uur terugrijden naar Reykjavik, maar je kunt ook de krater Kerið bezoeken op je weg terug naar Reykjavik. Dit kost je maar een paar minuten extra en ik vond dit echt een hele goede toevoeging aan de route.

Þingvellir National Park

Þingvellir National Park staat bekend om een wel heel bijzonder feit: je vindt hier de Silfra Kloof. Hier drijven de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale platen uit elkaar. Ieder jaar wordt de afstand zo’n 1 tot 2 centimeter groter. Maar Þingvellir heeft meer te bieden: prachtige watervallen, meren en vergezichten. Game of Thrones-kijkers zullen deze locatie ook direct herkennen: Þingvellir diende als decor voor de entree naar The Eyrie.

Rondom het nationaal park liggen verschillende parkeerplekken. Voor een personenauto betaal je 1000 ISK, zo’n € 7,50. Op de website vind je een kaartje met de locaties van de verschillende parkeerplaatsen en informatie over de kosten voor andere voertuigen.

Haukadalur (Geysir en Strokkur)

Haukadalur is een geothermisch gebied. Je vindt hier 2 beroemde geisers, de Geysir en de Strokkur. De Geysir is helaas niet meer actief, maar de Strokkur wel. Iedere paar minuten wordt er een enorme hoeveelheid water zo’n 20 meter de lucht in gespoten. Ontzettend bijzonder om te zien. Naast dit spektakel stellen ook de andere bronnen niet teleur. Opstijgende rook, borrelend water en felblauwgkleurde bronnen.. draag mij maar weg.

Hier bolt het water op, net voordat het meters hoog de lucht in wordt gespoten

Gullfoss

Gullfoss (gouden waterval) is een waterval zoals ik er nog nooit één heb gezien. Het water valt zo’n 32 meter naar beneden, een 70 meter diepe kloof in. Gullfoss is zo’n plek waar je kunt blijven kijken. Het is één en al drama en Gullfoss ziet er afgaande op de foto’s in ieder jaargetijde geweldig uit. Toch vond ik dit winterse plaatje met resten sneeuw wel heel bijzonder. Wat een plek..

Kerið

Vanuit Gullfoss rijden we naar de met water gevulde krater Kerið. Misschien vond ik dit wel één van de grotere verrassingen op de route. Terwijl het officieel niet eens tot de Golden Circle behoort. De krater is zo’n 55 meter diep en voor een deel met water gevuld. Omdat wij Kerið in de winter bezoeken is het water bevroren, wat een uniek beeld geeft. Mijn mond valt echt open als ik voor het eerst een blik op de krater werp. Je kunt er volledig omheen wandelen, en daarnaast kun je via een pad ook naar beneden lopen, zodat je op ooghoogte met het water staat.

De ovale krater is zo’n 6.500 jaar geleden ontstaan. Kerið ligt in vulkanisch gebied. Veel kraters zijn niet zichtbaar omdat ze verstopt zijn onder begroeiing, maar in de buurt zijn ook Seyðishólar en Kerhóll zichtbaar. Voor Kerið betaal je een entreeprijs van 400 ISK (€ 3) per persoon.

Praktische informatie

  • Ga vroeg op pad. Het wordt al snel drukker op de verschillende plekken, en daarnaast: hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om met volle teugen te genieten van de schoonheid van deze natuur.
  • De route kan het hele jaar door worden afgelegd. De weg wordt in principe goed sneeuwvrij gehouden, al is het in de winter misschien prettiger rijden met een 4WD.
  • Onderweg zijn er meerdere plekken waar je prima kunt lunchen. Wij kozen er echter voor om eten en snacks mee te nemen, zodat we onze tijd zo goed mogelijk konden benutten.
  • Laat je niet afschrikken door eventuele drukte. Vooral bij Þingvellir National Park vond ik het eerste uitzichtpunt ontzettend druk. Als je verder door wandelt merk je al gauw dat je het gros van de bezoekers achter je laat.
  • Je kunt de Golden Circle gemakkelijk in één dag afleggen. Er zijn echter genoeg accommodaties te vinden langs de route, zodat je wat meer tijd kunt nemen voor je bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*