IJsland is ook in de winter een veelbezochte bestemming. Ja, er is minder daglicht en delen van het land zijn niet bereikbaar, maar daar staan een aantal voordelen tegenover. IJsland is bijvoorbeeld sprookjesachtig onder een winterdeken. Waar moet je nu rekening mee houden als je in de winter naar IJsland gaat, en wat zijn de voordelen ten opzichte van reizen in de zomer?

Praktische tips

#1 Huur een 4WD

We hebben lang getwijfeld over de autohuur. In eerste instantie boekten we een ‘gewone’ 2WD (two-wheel-drive) auto via Rentalcars. Dit leek ons een prima keuze, omdat we hadden gelezen dat de hoofdwegen goed bereikbaar zijn in de winter en sneeuwvrij worden gehouden. Toch bleef ik zoeken naar een 4WD. Op de een of andere manier gaf me dat een beter gevoel, zeker als het nog zou gaan sneeuwen of ijzelen. Via Reykjavik rent-a-car vond ik een redelijk betaalbare 4WD (automaat). Uiteindelijk heeft het niet gesneeuwd en was een 4WD niet nodig geweest. Toch waren we erg blij met onze keuze. Toegangswegen naar bepaalde plekken met brokken ijs of kuilen en gaten in de weg namen we zonder aarzeling, de hoge zit bood goed zicht op de weg en we hadden genoeg ruimte voor onze spullen.

#2 Benut je tijd goed

Nu ben ik er altijd wel een voorstander van om zoveel mogelijk uit je dag te halen op reis, maar dat geldt in de winterperiode in IJsland helemaal. De zon komt later op en gaat eerder onder, dus je hebt veel minder daglicht en minder tijd om dingen te doen en zien. In de zomer bijvoorbeeld Misschien vind je het geen probleem om in het donker te rijden, maar wij vertrokken liever na zonsopkomst en waren weer terug voordat het echt donker werd. Nu valt het eind februari reuze mee met de ‘korte dagen’. Rond half 9 werd het licht (zonsopkomst rond 09:00 uur) en rond half 7 werd het weer donker.

#3 Zorg voor een goede en warme uitrusting

Geregeld zag ik mensen op hagelwitte sneakers lopen en in dunne jasjes. Moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten, maar praktisch is anders. Geregeld sta je in de blubber, en dan zijn die sneakers echt niet wit meer. Daarnaast is het gewoon niet veilig. Sommige wandelpaden zijn glad en glibberig, en dan wil je gewoon stevige schoenen met een behoorlijk profiel aan. Ook heb ik ervaren dat temperatuur niet zoveel zegt. Het vroor niet in IJsland tijdens ons bezoek (in februari) maar de genadeloze wind zorgde er toch voor dat we ons goed moesten aankleden, inclusief wollen laagjes, dikke winterjassen en mutsen.

#4 Wees flexibel, plan niet te strak

Het weer kan plots omslaan in IJsland. Dat had ik al gelezen voordat we voet op IJslandse bodem zetten. Heel serieus nam ik dat niet. Dat zal toch wel meevallen? Nou, nee dus. In totaal zijn we 6 nachten in IJsland. 3 nachten in Reykjavik, 2 nachten in het zuiden en 1 nacht vlakbij het vliegveld in verband met een zeer vroege ochtendvlucht. Op zondagavond komen we aan in Kálfafell. We hebben 2 nachten geboekt bij Fosshotel Núpar en zijn van plan om op dinsdag op ons gemak terug te rijden naar onze B&B in Keflavik, vlakbij de luchthaven. Op maandag zijn we vroeg op pad en bezoeken we onder andere gletsjermeer Jökulsárlón en Nationaal Park Skaftafell. Op die laatste plek zien we ineens een aanplakbiljet hangen. Er wordt morgen een violent storm gemeld, met windstoten tot 180 km/h. En vandaag gaat het ook al flink tekeer, vanaf een uur of 8. Niet veel later ontvang ik een mail van het autoverhuurbedrijf. Het wordt afgeraden om morgen te reizen, en ze adviseren om je plannen om te gooien.

We laten het even bezinken en beginnen aan een wandeling naar de indrukwekkende Svartifoss waterval. Eenmaal terug op onze camera krijg ik een berichtje van Antonette van We12travel. Ze vraagt of we het nieuws hebben gehoord en vertelt dat zij onderweg zijn naar Hveragerði, dat buiten het gebied ligt waarvoor gewaarschuwd wordt. Ik loop naar de receptie van het hotel om advies te vragen en de receptionist biedt aan om ons om te boeken naar één van hun hotels in Reykjavik. Het is inmiddels bijna 17:30 uur en binnen 5 minuten hebben we onze backpack ingepakt. Vanaf 20:00 uur gaat het behoorlijk stormen tussen Vik en Hvolsvöllur en we willen vóór dat tijdstip voorbij laatstgenoemde plaats zijn. Een prettige rit is het niet. Het is donker, het regent en het waait ook nu al behoorlijk. We zijn dan ook erg blij als we rond half 10 in Reykjavik aankomen. De meeste restaurants gaan rond 22:00 uur dicht, dus die Domino’s Pizza aan de overkant kan rekenen op 2 hongerige en opgeluchte klanten.

Lang verhaal, maar waar het op neerkomt: wees flexibel, gooi indien nodig je plannen om en neem de weersvoorspellingen serieus.

#5 Batterij van je camera gaat sneller leeg

IJsland is zo’n land waar je je camera constant tevoorschijn tovert. Je wilt dan ook voorkomen dat je batterij er ineens mee ophoudt. In een koud klimaat gaat je batterij sneller leeg, dus daar moet je rekening mee houden. Neem voor de zekerheid een extra (volledig opgeladen) batterij mee en bewaar deze op een warme plek. Liefst houd je deze dichtbij je lichaam. Is je batterij leeg? Plaats dan je reserve batterij in de camera en warm de lege batterij op. Meestal krijgt deze weer wat power terug als hij wordt opgewarmd. Om je batterij te sparen zet je liefst ook zoveel mogelijk functies van je camera uit, zoals een Wi-Fi connectie. Verlaag bijvoorbeeld ook de helderheid van je scherm.

Voordelen

#1 Accommodaties zijn goedkoper

IJsland is geen goedkope bestemming. Verre van. Een voordeel van reizen in de winter is dat accommodaties wat goedkoper zijn dan in het hoogseizoen. Tip: boek wel vooraf je accommodaties. Sommige hotels en guesthouses zijn in de winter gesloten. Er is dus ook minder aanbod en je wil niet achter het net vissen.

#2 Kans op noorderlicht

Een hele mooie bijkomstigheid van reizen naar IJsland in de winter, is de kans om het noorderlicht te zien. Je hebt een portie geluk nodig, een hoge zonneactiviteit, weinig bewolking en weinig licht. In de zomer is het bijna de gehele dag licht, dus dan is het noorderlicht niet zichtbaar. Van september tot maart is die mogelijkheid er wel.

Het is me meerdere malen gevraagd: “Hebben jullie het noorderlicht gezien?” Nee, helaas niet. Op de eerste dag zijn we om 2 uur ‘s nachts nog op pad gegaan omdat er niet veel bewolking was, maar het liep op niks uit. De andere dagen was het zó bewolkt dat we niet eens de moeite namen om op te staan. De kans op noorderlicht was nihil, ook omdat de Kp-index heel laag was. Dit cijfer drukt de sterkte van het noorderlicht uit. Lees meer over het noorderlicht. Of bekijk hier de aurora forecast.

#3 Het is minder druk dan in de zomer

Een voordeel van reizen in de winter, is dat het overal minder druk is dan in de zomer. Natuurlijk zijn bepaalde plekken ook in deze periode drukbezocht. Daar ontkom je bijna niet aan. Maar het is ook weer niet zo dat het eiland compleet overlopen wordt. Ik ben er natuurlijk niet eerder geweest en heb dus geen vergelijkingsmateriaal, maar ik vond het niet vervelend druk. Daarnaast heb je natuurlijk zelf in de hand waar je naartoe gaat. Langs de Golden Circle tref je veel toeristen; op schiereiland Snæfellsnes was het een stuk rustiger.

En? Lijkt het jou wat om in de winter naar IJsland te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*