In deze serie interview ik inspirerende mensen die een wereldreis hebben gemaakt en die daar graag over vertellen. Want wereldreizen intrigeren me en wekken mijn nieuwsgierigheid op. De boel de boel laten en voor langere tijd het avontuur opzoeken. Ik vraag wereldreizigers het hemd van het lijf. Deze keer is het de beurt aan Roëll de Ram, fulltime reisblogger, oprichter van online reismagazine We Are Travellers en schrijfster van het boek ‘Backpack Bestemmingen‘.

Roëll de Ram

Het is iets dat je vaker hoort: aan het eind van je studie een lange reis maken. Nog voordat je wordt opgeslokt door een baan of een vervolgstudie. Dat geldt ook voor Roëll, die in 2012 een half jaar de wereld over reist, voordat ze aan haar master Communicatiewetenschappen begint. Ze gaat het avontuur aan met haar vriend Jeroen, die al net zo van backpacken houdt. De plannen ontstaan eigenlijk als vanzelf, door met elkaar te dagdromen over de landen die ze zouden willen bezoeken. Na een gesprek bij een reisorganisatie krijgen de plannen steeds meer vorm. Er wordt goed nagedacht over de route die ze afleggen: de twee reizen met een beperkt budget en door slim te plannen kunnen ze een wereldticket boeken dat op dat moment erg voordelig is.

De twee reizen met een beperkt budget en door slim te plannen kunnen ze een wereldticket boeken dat op dat moment erg voordelig is.

De route & het budget

Ze boeken hun wereldticket voor € 1.650 bij WTC en kunnen hiermee een rondje om de wereld maken: Amsterdam – San Francisco, Los Angeles – Hawaii, Hawaii – Sydney, Cairns – Singapore en Bangkok – Amsterdam. In 6 maanden tijd bezoeken ze 9 landen, het ene land wat langer dan het ander:

Amerika: 4 weken (3 weken West-Amerika en 1 week Hawaii)
Australië: 4 weken (oostkust)
Singapore: een paar dagen
Maleisië: 3,5 week
Japan: iets langer dan een week (Tokio, Kyoto en Osaka)
Indonesië: 3 weken
Vietnam: 2,5 week
Cambodja: 1 week (Angkor)
Thailand: 3 weken

Dat heeft deels te maken met het budget. In Japan en Hawaii blijven ze bijvoorbeeld maar een week, omdat het dure bestemmingen zijn. In Aziatische landen kun je voor hetzelfde geld veel langer rondreizen. Uiteindelijk ontstaat er dus een mooie mix aan bestemmingen. Fijn, want Roëll en Jeroen willen zoveel mogelijk zien in korte tijd. Tijdens hun reis houden ze het budget goed in de gaten. In het Excel-bestand wordt bijgehouden hoeveel geld er uit de geldautomaat wordt getrokken en waar dit is. Zo kunnen ze zien of hun daadwerkelijke uitgaven overeenkomen met hun begroting per land. Budgetteren kunnen ze in ieder geval wel: na de reis hebben ze allebei nog € 1.750 over.

Met een busje roadtrippen in de VS

Van hot naar her

Hoe strak hun budget ook gepland is, de rest van de reis is dat zeker niet. De eerste 2 nachten in San Francisco zijn vastgelegd, net als een busje voor de roadtrip in West-Amerika. Maar dan houdt het ook wel op. In Azië reizen ze voornamelijk met Air Asia, waardoor ze gemakkelijk kunnen rondreizen. Heel logisch blijkt de route achteraf niet. Van Maleisië naar Japan, daarna Indonesië en uiteindelijk door naar Vietnam. Niet heel handig als je op de wereldkaart ziet dat Maleisië en Vietnam relatief dicht bij elkaar liggen. Maar dat heeft de backpacker on a budget er wel voor over, als dat de goedkoopste optie is.

Heel logisch blijkt de route achteraf niet. Van Maleisië naar Japan, daarna Indonesië en uiteindelijk door naar Vietnam. Niet heel handig als je op de wereldkaart ziet dat Maleisië en Vietnam relatief dicht bij elkaar liggen.

Hoogtepunt én tegenvaller

Als Roëll haar favoriete bestemming van deze reis moet noemen, dan is het Maleisië. Het is vooral de diversiteit die haar aanspreekt, en het feit dat je in Maleisië weinig hoeft te reizen om telkens in een compleet andere wereld te zijn. Ze roemt de vele prachtige tempels, paradijselijke stranden zoals bij Pulau Perhentian, de bruisende wereldstad Kuala Lumpur en de prachtige natuur bij Nationaal park Taman Negara. Of bij Kuala Selangor, waar je een grote kolonie met vuurvliegjes kan zien.

Tijdens zo’n reis zijn er ook altijd bestemmingen die wat tegenvallen en de verwachtingen niet waarmaken. “Voor ons was dat Australië”, vertelt Roëll. “We hebben daar veel jonge reizigers ontmoet. Natuurlijk waren wij zelf ook jong, maar de toeristen die wij ontmoetten waren voornamelijk bezig met feesten. Misschien zou de ervaring ook wel anders zijn geweest als we niet zo vaak in hostels hadden geslapen en met een eigen autootje hadden kunnen rondreizen. Maar goed, daar hadden we toen geen budget voor.”

Als ik Roëll vraag naar momenten tijdens de reis die ze nooit meer vergeet, kan ze daar niet zomaar antwoord op geven. “In 6 maanden maak je zoveel mee dat het moeilijk is om daar een kort antwoord op te geven. Als ik toch een paar dingen moet noemen: met z’n tweeën op een bijna onbewoond eiland slapen, scooter rijden in Mũi Né (Vietnam) en de eerste dagen van onze wereldreis in San Francisco.” Ook Japan maakte indruk, ook al waren ze daar maar een week. “Japan was echt een mierennest van mensen. Je kon over de mensen lopen in sommige straten.” Ze kijken hun ogen uit in Japan: Harajuku Girls die de gekste en meest kleurrijke kleding dragen, zakenmannen die uit de band springen in een stripboekwinkel en prachtige tempels in Kyoto.

Over de mensen lopen in Japan

Praktische zaken

Leuk, zo’n wereldreis, maar voordat het zover is moet er toch echt nog wat geregeld worden. Roëll en Jeroen werken hard om ieder € 10.000 bij elkaar te sparen. Het bedrag dat ze nodig denken te hebben voor hun reis. Daarnaast gaat er veel tijd zitten in het contact met verschillende reisbureaus. Ze willen er de beste deal uitslepen en een zo goedkoop mogelijk ticket scoren. Met haar toenmalige werkgever heeft Roëll veel geluk: na haar reis zien ze haar graag weer terugkomen. Een eigen huis hebben ze niet, dus dat staat ze ook niet in de weg om een half jaar op reis te gaan.

Het fijnst aan thuiskomen

Hoe heerlijk en overweldigend zo’n lange reis ook is: óók thuiskomen heeft zijn prettige kanten. “Wat ik héél chill vond aan thuis zijn, is dat ik weer ‘normaal’ kon eten. Brood, kaas, pindakaas en je favoriete maaltijd zelf klaarmaken. En natuurlijk vond ik het heel fijn om vrienden en familie weer te zien.” Toch vindt Roëll het best moeilijk om te wennen. “Vooral de eerste 3 maanden heb ik er last van gehad. Ik vond het echt een cultuurshock om niet meer zoveel buiten te leven. Ook is iedereen hier veel meer bezig met uiterlijk. Dat is op reis wel anders, zeker als je een half jaar uit een backpack leeft”, zegt Roëll. Terugkijkend op de reis vond ze het een fantastische ervaring. “Zo’n lange reis verbreedt echt je wereldbeeld en verandert je kijk op het leven. Voor iedereen die nog twijfelt om zo’n reis eens te maken: ga! Nederland kan echt wel even zonder je.”

Meer wereldreisverhalen lezen? Lees dan ook eens over de avonturen van Karlijn, Laura, Danique of Daphne.

Horseshoe bend in de VS
Roëll met haar boek Backpack Bestemmingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*